Kto tworzy You Welcome

Nasza misja i cele

Klaudia Raczek

Kiedy w 2010 roku przestałam jeść mięso, pierwszy raz zetknęłam się z wykluczeniem żywieniowym. Przyjechałam na studia do Krakowa, i niewiele było miejsc (chyba dwa?), które podawały różnorodne i zbilansowane dania wegetariańskie, o wegańskich nie wspomnę.

Czytaj więcej...

Później, ze względów zdrowotnych, miałam epizody z dietą low-FODMAP, a teraz z dietą ketogeniczną/low-carb, w wersji wege. O ile rynek gastronomiczny poradził sobie z dietą wege/wegańską, to ciągle opiera się ona na węglowodanach. Brakuje jednego miejsca w sieci, które agreguje knajpy i menu dla tych, którzy z powodów zdrowotnych czy własnego wyboru mają jakieś odstępstwa od standardowej, czyli pszennej, węglowodanowej, wysokocukrowej diety, która króluje w restauracjach. Dlatego właśnie zaangażowałam się w You Welcome.

Na co dzień zajmuję się marketingiem, zarządzam zespołem, konsultuję, szkolę, wykładam.

Sebastian Bochan

Jako dziecko miałem sporo problemów z nadwrażliwością na białko, mając skazę białkowa. Jednak po okresie dojrzewania, problem zniknął. Nie sądziłem wtedy, że jeszcze kiedyś będę miał styczność z wykluczeniami żywieniowymi.

Czytaj więcej...

Życie bywa przewrotne i problemy z wykluczeniami pojawiły się wśród najbliższych. U mojej żony stwierdzono celiakię, co diametralnie zmieniło nasze życie, swobodne wychodzenie do restauracji czy podróżowanie, które oboje uwielbiamy. Szukaliśmy rozwiązania, wysyłając zapytania do restauracji, dzwoniąc czy pisząc maile. Kosztowało to nas sporo wysiłku i z czasem zrezygnowaliśmy ze wspólnych obiadów czy kolacji. W Krakowie były dwie, może trzy restauracje, spełniające nasze ograniczenia. Ten ważny moment, sprawił, że zacząłem szukać optymalizacji i możliwości. Spotykając Klaudię, stwierdziliśmy że trzeba rozwiązać ten problem w skuteczniejszy sposób. Tak narodził się pomysł You Welcome.

Sebastian Bochan

Jako dziecko miałem sporo problemów z nadwrażliwością na białko, mając skazę białkowa. Jednak po okresie dojrzewania, problem zniknął. Nie sądziłem wtedy, że jeszcze kiedyś będę miał styczność z wykluczeniami żywieniowymi.

Czytaj więcej...

Później, ze względów zdrowotnych, miałam epizody z dietą low-FODMAP, a teraz z dietą ketogeniczną/low-carb, w wersji wege. O ile rynek gastronomiczny poradził sobie z dietą wege/wegańską, to ciągle opiera się ona na węglowodanach. Brakuje jednego miejsca w sieci, które agreguje knajpy i menu dla tych, którzy z powodów zdrowotnych czy własnego wyboru mają jakieś odstępstwa od standardowej, czyli pszennej, węglowodanowej, wysokocukrowej diety, która króluje w restauracjach. Dlatego właśnie zaangażowałam się w You Welcome.

Na co dzień zajmuję się marketingiem, zarządzam zespołem, konsultuję, szkolę, wykładam.

Katarzyna Janocha

Jestem dietetykiem z kilkuletnia praktyką. Często w gabinecie słyszę jakim problemem dla pacjentów mających jakieś alergie/ nietolerancje pokarmowe, czy też będących na różnych dietach, stają się wyjścia czy to rodzinne, czy to ze znajomymi do różnych restauracji.

Czytaj więcej...

Pierwszym problemem staje się znalezienie odpowiedniej restauracji, drugim jest obawa czy aby na pewno danie, które otrzymają nie będzie zawierać danych alergenów. Zwłaszcza bardzo istotne jest to m. in. dla osób chorujących na celiakię. Z obawy osoby te często zaczynają się wycofywać z życia towarzyskiego. Prywatnie znam się z Sebastianem od paru lat. Jak tylko dowiedziałam się o pomyślę stworzenia strony, która ułatwi pacjentom znalezienie odpowiedniej do ich potrzeb restauracji powiedziałam wow, to będzie coś, co pomoże rozwiązać ich problem. Dlatego jak tylko poproszono mnie o pomoc merytoryczną zgodziłam się bez wahania.

Czym jest You Welcome

Jako portal YOU WELCOME działamy na trzech polach.

a

POMAGAMY

Pomagamy osobom w Krakowie, których dotykają wykluczenia żywieniowe w restauracjach.

a

WERYFIKUJEMY

Polecamy miejsca, które mają pełną ofertę dla osób na diecie bezglutenowej oraz ketogenicznej.

a

EDUKUJEMY

Zmiana nie zadzieje się bez edukacji, dlatego edukujemy branżę ze wsparciem dietetyczki.

Chcemy, żeby mimo wykluczeń żywieniowych, każda osoba usłyszała w restauracji: you're welcome!

Naszą misją jest ułatwienie codzienności osobom, których dotykają ograniczenia żywieniowe. Zaczęliśmy od diety bezglutenowej oraz ketogenicznej, oraz zbadania sytuacji w restauracjach w Krakowie.

Więcej gluten-free i keto-friendly newsów

Sprawdź nasze ostatnie artykuły dla osób na diecie bezglutenowej oraz ketogenicznej

Newsletter

Chcesz śledzić kolejne publikacje dotyczące rynku gastronomicznego w Krakowie oraz Warszawie, i brać udział w budowaniu społeczności osób wykluczonych żywieniowo? Tylko wartościowe informacje, nie częściej niż raz na 2 tygodnie.