Dlaczego powstało You Welcome – portal dla osób na diecie bezglutenowej i ketogenicznej w Krakowie
Historia You Welcome zawiązała się, a jakże inaczej, przy stole, a opisać można ją krótko: potrzeba matką (lub ojcem!) wynalazków.
Kto i dlaczego założył You Welcome?
Ola, żona Sebastiana Bochana, współtwórcy portalu, choruje na celiakię. Oboje najlepiej wiedzą, jakie ograniczenia w korzystaniu z oferty gastronomicznej w Krakowie powoduje konieczność znalezienia menu bezglutenowego. Wybór restauracji nie jest przyjemnością – to godziny szukania odpowiedniego lokalu, potem weryfikowanie, czy na pewno jedzenie nie będzie zanieczyszczone.
Z drugiej strony, Klaudia Raczek, współtwórczyni You Welcome od kilkunastu lat jest wegetarianką. Przez ostatnie lata, ze względów zdrowotnych, tymczasowo stosowała dietę low-FODMAP, a przez kilka miesięcy stosowała wegetariańską dietę ketogeniczną, a aktualnie – niskowęglowodanową. O ile dzisiaj oferta gastronomiczna dla wegetarian jest standardem, to nie jest odpowiednio zbilansowana – często brakuje w niej białka oraz zdrowych tłuszczów, a opiera się głównie na węglowodanach. Znalezienie czegoś, co byłoby smaczne, ale i zdrowe, jest dużym problemem.
W którym miejscu te wątki się łączą?
Dla kogo powstał portal You Welcome? Misja
Sebastian jest programistą, a Klaudia marketerką, pracującą w firmie technologicznej. Na jednym ze spotkań towarzyskich w gronie przyjaciół, postanowiliśmy pomóc sobie w korzystaniu z krakowskiej gastronomii, ale potem wpadliśmy na pomysł, aby udostępnić efekty naszej pracy wszystkim, którzy borykają się z podobnymi problemami na co dzień.
Chcemy, żeby mimo wykluczeń żywieniowych, każda osoba usłyszała w restauracji: you’re welcome!
Jako You Welcome, zaczynamy od dwóch raportów oraz danych, z których skorzystają goście i gościnie krakowskiej gastronomii:
To jednak tylko początek – razem ze współpracującą z nami dietetyczką Katarzyną Janochą, chcemy edukować restauracje. Tworzymy także wygodną aplikację, w której będzie można wybrać różne rodzaje wykluczeń i wyfiltrować w odpowiadającej nam lokalizacji konkretne lokale. Z czasem planujemy otworzyć się na inne miejscowości.
Zaznaczamy też, że naszym celem nie jest zachęcanie nikogo do stosowania diety ketogenicznej czy niskowęglowodanowej – nie jesteśmy dietetykami, nie doradzamy w tym zakresie.
Zachęcamy do kontaktu
Jeśli nasza praca jest dla Was wartościowa, reprezentujecie restauracje, chcielibyście dać nam informację zwrotną co do pomysłów, rozwoju, a także wziąć udział w dalszych badaniach, które będziemy przeprowadzać, piszcie do nas w social mediach lub przez formularz kontaktowy – będziemy bardziej niż wdzięczni.