Historia diety ketogenicznej i niskowęglowodanowej
Dieta ketogeniczna i niskowęglowodanowa mają swoich zwolenników w podobnej ilości jak przeciwników. Jednak nie każdy wie, że pierwotnie był to sposób żywienia stricte medyczny.
Z artykułu dowiesz się:
- Czym jest dieta ketogeniczna i jakie są jej początki?
- Skąd się wzięła popularność diety ketogenicznej?
- Czym jest dieta niskowęglowodanowa i na czym polega?
Jakie są początki diety ketogenicznej?
Dieta ketogeniczna ma swoje korzenie w medycynie. Została pierwotnie opracowana przez dr. Rollina Woodyatta i dr. Russela Wilderowa w celu leczenia padaczki u dzieci w latach 20. XX wieku. Wtedy to lekarze zauważyli, że ograniczenie spożycia węglowodanów i zwiększenie spożycia tłuszczów może skutecznie redukować częstotliwość napadów padaczkowych. Za bazę do eksploracji diety niskowęglowodanowej posłużyły wcześniejsze badania dotyczące postu i jego pozytywnego wpływu na organizm.
Na czym polega dieta ketogeniczna?
Dieta ketogeniczna opiera się na stworzeniu stanu metabolicznego zwanej ketozą, w której organizm spala tłuszcze jako główne źródło energii, a nie węglowodany. Proporcje spożywanych makroskładników wynoszą:
- 5% węglowodanów,
- 25% białek,
- 70% tłuszczów.
Dla porównania, dieta śródziemnomorska zawiera ok.
- 50% węglowodanów,
- 20% białek,
- 30% tłuszczów.
Popularność diety ketogenicznej
W miarę upływu czasu dieta ketogeniczna zyskiwała na popularności jako metoda wspomagająca redukcję masy ciała i poprawę ogólnego zdrowia. Współcześnie dieta keto stała się szeroko rozpowszechnionym stylem żywienia, a jej popularność wzrosła po 2010 roku w Stanach Zjednoczonych dzięki popularnym książkom kilku dietetyków i dietetyczek pozytywnie piszących o dietach wysokotłuszczowych oraz popularnemu wykładowi z serii TED, który wygłosił Peter Attia. [KR1] Dieta przyciąga uwagę ze względu na skuteczność w utracie wagi, kontrolę poziomu cukru we krwi i poprawę stanu zdrowia ogólnego. Obecnie dieta ketogeniczna jest stosowana przez ludzi na całym świecie, a badania nad jej potencjalnymi korzyściami i skutkami zdrowotnymi nadal trwają.
Czym jest dieta niskowęglowodanowa?
Dieta niskowęglowodanowa to styl żywienia, podobny do keto, czyli oparty na ograniczeniu spożycia węglowodanów. Celem tej diety jest spowodowanie, aby organizm korzystał głównie z innych źródeł energii niż węglowodany, takich jak tłuszcze i białka.
W diecie niskowęglowodanowej, ilość spożywanych węglowodanów jest znacząco ograniczona. Proporcje makroskładników wynoszą ok.
- 20% węglowodanów,
- 25% białek,
- 55% tłuszczów.
W tym stanie organizm spala tłuszcze, produkując ketony jako alternatywny źródło paliwa dla mózgu i mięśni.
Dlaczego dieta ketogeniczna i niskowęglowodanowa stały się popularne?
Zarówno dieta ketogeniczna jak i niskowęglowodanowa zdobyły popularność ze względu na jej potencjalne korzyści dla zdrowia, takie jak utrata masy ciała, poprawa kontroli poziomu cukru we krwi, zmniejszenie apetytu i zwiększenie poziomu energii[KR2] . Jednak jak każda dieta, powinny być odpowiednio dostosowana do indywidualnych potrzeb i preferencji, a przed jej rozpoczęciem warto skonsultować się z lekarzem lub specjalistą ds. żywienia.
Co istotne, naszym celem jako You Welcome, nie jest popularyzacja tego stylu żywienia, ani rekomendowanie tej diety komukolwiek – nie jesteśmy w tym zakresie wykwalifikowani. To, co opisujemy w raporcie, dotyczy już zastanego rynku keto.
Raport dotyczący restauracji keto-friendly w Krakowie
Więcej informacji o diecie ketogenicznej, jej popularności oraz konkrentych miejscach, które spełnią oczekiwania osób na diecie keto/low-carb w Krakowie, przeczytasz w naszym raporcie: KetoKraków 2023:
Odkryj restauracje przyjazne osobom na diecie ketogenicznej i niskowęglowodanowej w Krakowie
Czytaj o raporcieNie wiesz, czy warto go pobierać? Dowiedz się o nim więcej na naszej stronie Raport Keto Kraków 2023.
[KR1]https://ketodietetyk.pl/historia-diety-ketogenicznej/
[KR2]https://grzegorzklonek.com/dieta-niskoweglowodanowa-low-carb/